УРБАНА КУЛТУРА И ДЕПОНИЈЕ
1.02.2013

Од тридесет дивљих депонија, које су прошле године регистроване у насељима Градске општине Палилула, уз помоћ грађана и организација цивилног друштва и општинске Служба за инспекцијске послове, петнаест локација је уређено у зелене површине и на овим местима постављени су мобилијаре за рекреативне активности деце и омладине. Део насеља „Црвена Звезда“ у Градској општини Палилула, у улици „Душана Поповића“ протекле недеље био је под лупом јавности. Депонија, коју нико до сада није успео у потпузности да уклони са улице, била је предмет расправа на скуповима и у медијима. Огласио се и председник општине Палилула Бобан Џунић који је упознао јавност да ова организација локалне самоуправе града Ниша ради у складу са „Акционим планом општине“ који представља оперативни алат за спровођење Стратегије развоја Градске општине Палилула и Града Ниша. Четири развојна приоритета су дефинисани овом нашом визијом развоја општине Палилула а то су:равномерни развој инфраструктурних система; заштита животне средине; економски развој-активирање развојних потенцијала за већу упошљеност и унапређење друштвених услуга и више бриге за све грађане општине-истакао је председник Џунић. Захваљујући пројектима и подршци Владе Републике Србије и Министарства за државну управу и локалну самоуправу, као подстицај даљем развоју општине, за пројекат „Претварање дивљих депонија у парковске површине“, прошле године обезбедила смо средства, у износу од 1,45 милиона динара и усмерили на санирање 15 локација, на којима је одлаган отпад. Претворили смо их у зелене површине.

По речима Ненада Павловића, координатора Комуналне инспекције Градске општине Палилула, инспекцијски органи општине редовно врше надзор на целокупној територији општине како би између осталог спречили уништавање животне околине. Међутим, седам инспектора који раде у општини Палилула физички нису у могућности да контролом обухвате све површине. Чини се максимално да бар ови простори који су уређени буду под сталним надзором. У овом послу је значајна улога јавно-комуналних предузећа која по нашим налозима, каже Павловић, чисте и уклањају отпад и шут који се одлаже ван контејнера и на зеленој површини. Међутим, тренутна ситуација јавне хигијене у појединим деловима општине Палилула забрињава.

Комунална инспекција Градске општине Палилула, више пута је одговарајућим Решењем наложила ЈКП«Медиана» Ниш уклањање отпада око контејнера у нелегалном Ромском насељу «Црвена Звезда». По Одлуци града о одржавању чистоће на територији града–при сваком пражњењу контејнера обавеза је радника јавно-комуналног предузећа, да на терену уклоне отпад око њих. За непоступање по решењима надлежног комуналног инспектора општине, по чл.10 Одлуке о комуналној инспекцији на територији Града: “да без одлагања поднесе захтев за покретање прекршајног поступка уколико оцени да је повредом прописа учењен прекршај”, упућене су прекршајне пријаве ЈКП «Медиана» Ниш. Ово предузеће било је у обавези да поднесе захтев за постављање контејнера на јавној површини у ул. Душана Поповића у насељу «Црвена Звезда» Управи за комуналне делатности, енергетику и саобраћај и добије одговарајућу дозволу, али то није урађено Општина Палилула је крајем прошле године појачала комунални надзор. Поступајући по пријавама и захтевима грађана из насеља «Црвена Звезда» да Роми из дивљег насеља угрожавају животну средину формирањем дивље депоније а што представља и опасност по опште здравље становника, уведен је ноћни рад комуналних инспектора и сарадника. Извештај са ове локације је био поражавајући. Установљено је да и поред бројних уипозорења и разговора председника општине Бобана Џунића са становницима насеља, са одлагањем отпада на улици и тротоару прометног булевара, није се престало. У тренутној ситуацији, очигледно ни општина ни јавно комунално предузеће без подршке града неће решити овај «гордијев чвор». А у година Миланског едикта, царски град Ниш мора учинити искорак више, бар када је квалитет живота становника у питању? (ЕКОполис, Д.В.)

Дивља депонија захвата јавну саобраћајницу у ул.Душана Поповића и кат.парцелу 1661/1 КО Ниш-Ћеле Кула која је у власништву АД грађевинског материјала «Ћеле кула», Ниш – који нису у фактичкој државини парцеле, нити покушали да је приведу урбанистичкој намени из Генералног плана. Због неадекватног паљења сакупљеног отпада у помоћним објектима старе циглане, често долази до пожара. На овој катастарској парцели налазе се и два стамбена објекта под бр.21 и 21-а (са више стамбених јединица) укупне површине око 800м2 која су у власништву града. У протеклом периоду, с обзиром да грађевинска инспекција није реаговала, извршена је нелегална доградња ових објеката. Нико од 32 лица, којима је у периоду од 1968.године до 1996.год. стамбени одсек надлежне градске управе, решењима доделио на коришћење стамбене јединице (просечне површине 24м2), не живи на овој адреси. По евиденцији Центра за социјални рад на адреси Црвена Звезда бр.21 и 21-а, пријављено је 207 лица која су се обратила центру за социјалну помоћ.